1915-08-14-DK-001
Dansk :: da de en
Home: www.armenocide.net
Link: http://www.armenocide.net/armenocide/ArmGenDE.nsf/$$AllDocs/1915-08-14-DK-001
Source: DK/RA-UM/Gruppeordnede sager 1909-1945. 139. D. 1,
”Tyrkiet - Indre Forhold”. Pakke 1, til 31 dec. 1916

Edition: Danish diplomatic sources
Embassy/consular serial number: No. 97
Last updated: 04/01/2012


Ministerresident i Konstantinopel (Carl Ellis Wandel) til Udenrigsministeren (Erik Scavenius)

Rapport



No. 97
Konstantinopel, 14. August 1915.

Fortrolig.

Hr. Udenrigsminister,

Af mine tidligere Indberetninger fremgaar det allerede, hvorledes den ungtyrkiske Regering, for at styrke sin Stilling indadtil, i den senere Tid efterhaanden har gjort Fremmedhadet og Hadet til de Kristne til en ledende Tanke i sin Politik; den søger derved at berøve Oppositionen, der beskylder den for at sælge Landet til de Vantro, et af dens bedste Vaaben, men da den ikke kender til at holde Maade, gaar den videre, end Despotismen i sin Tid gjorde.

Formaalet med denne Politik er at faa de Fremmede og de Kristne til at forlade Landet ved at gøre deres Tilværelse i Tyrkiet utaalelig, og samtidig derved tilfredsstille Fanatismen, der er blevet en Værdi for Regeringen, men om dens rationelle Gennemførelse kan der selvfølgelig – i alt Fald for Grækernes Vedkommende – ikke være Tale, og hele denne Bevægelse har derfor mere Karakter af Ekspediens.

Armenier- og Grækerforfølgelserne, Overgrebene mod den katolske Kirke, Tvangsomvendelserne til den muhammedanske Tro, Sprogtvangen, der gaar ud paa at gøre Anvendelsen af det tyrkiske Sprog obligatorisk, før man har foretaget de nødvendige Skridt til at gøre det anvendeligt, m.m.m. viser, at der her ikke er Tale om nogen klog Beregning paa længere Sigt.

Mod Grækerforfølgelserne er den tyske Ambassade da ogsaa, som indberettet, allerede skredet ind, og jeg hører nu idag, at Tyskland ogsaa har protesteret mod Armenierforfølgelserne, der i de sidste Dage er blevet genoptaget med fornyet Kraft.

For Tyrkiets egen Skyld er det formentlig ogsaa paa høje Tid, at disse Forfølgelser bliver standset.

Den fanatiske Komité klager over, at der ingen Patriotisme findes i Konstantinopel, som den vil forandre til en ren tyrkisk-mohammedansk Hovedstad, men den synes ikke at tænke paa, at den ved at fordrive de Fremmede og de Kristne, selv set ud fra et rent akademisk Standpunkt begaar en stor Fejl, idet den derved fordriver hele Landets Intelligens, hele den Del af Befolkningen, der er i Besiddelse af Aand, Indsigt og Midler, Handelsstanden, Videnskabsmændene og Finansmændene, og at der, hvis Princippet "Tyrkiet for Tyrkerne" skal gennemføres kun bliver Embedsmænd og Bønder tilbage i Landet.

Om den nye, ovenfor omtalte, nu her indførte Sprogtvang, som jeg endnu ikke har haft Lejlighed til at omtale i mine tidligere Indberetninger, benytter jeg denne Lejlighed til at indberette følgende:

For Fremtiden skal alle privilegerede og koncessionerede Virksomheder, som f. Eks. Ottomanerbanken, Jernbane-, Sporvejs- og Elektricitetsselskaberne administreres paa tyrkisk, hvad der vil blive baade vanskeligt og bekosteligt at gennemføre, fordi Størstedelen af de fremmede Specialister, Administratorer og Teknikere, der er de ledende i disse Virksomheder, ikke magter det tyrkiske Sprog. Endvidere forlanges det nu, at det tyrkiske Sprog i alle Skoler i Tyrkiet skal indtage Førstepladsen af de Sprog, i hvilke der undervises, ligesom det tyrkiske Sprog skal indtage Førstepladsen paa Skilte og Opslag, ogsaa paa de Steder, hvor der praktisk talt ingen Tyrkere kommer.

Det indrømmes fra tyrkisk Side, at det tyrkiske Skriftsprog for Tiden har store praktiske Mangler, særlig med Hensyn til Bogstaverne; der er over 100 Bogstaver, men man mangler fuldstændig Vokaler, saaledes at mange Ord med ganske forskellig Udtale og Betydning skrives ens. I de sidste Aar har man gjort en Række Reformforsøg (saaledes har Krigsministeriet forsøgsvis indført Vokaler i forskellige Publikationer), men det har ikke været muligt for de konservative og de radikale Reformatorer at enes om et Forslag til Forbedring af det tyrkiske Sprog.

Det tyrkiske Undervisningsministerium har for kort Tid siden nedsat en Kommission, som skal undersøge det vanskelige Sprogreformspørgsmaal, men det er betegnende for de øjeblikkelige Forhold her, at man nu er gaaet til den omfattende Sprogtvang, inden den omtalte Kommission har faaet Lejlighed til at fremkomme med noget Forslag.

Med den mest udmærkede Højagtelse forbliver jeg, Hr. Minister, Deres ærbødigste
[Wandel]



Copyright © 2006-2024 Matthias Bjørnlund: www.armenocide.net A Documentation of the Armenian Genocide in World War I. All rights reserved