1915-09-09-DK-001
Dansk :: da de en
Home: www.armenocide.net
Link: http://www.armenocide.net/armenocide/ArmGenDE.nsf/$$AllDocs/1915-09-09-DK-001
Source: DK/RA-UM/Gruppeordnede sager 1909-1945. 139. D. 1, ”Tyrkiet - Indre Forhold”. Pakke 1, til 31 Dec. 1916
Edition: Danish diplomatic sources
Departure of telegram: 09/09/1915
Arrival of telegram: 09/20/1915
Embassy/consular serial number: No. 115
Last updated: 04/01/2012


Ministerresident i Konstantinopel (Carl Ellis Wandel) til Udenrigsministeren (Erik Scavenius)

Rapport



No. 115

Konstantinopel, 9. September, 1915.

Hr. Udenrigsminister,

Gesandtskabet har fra den kgl. Konsul i Smyrna modtaget en Rapport, dateret den 2. ds. Vedrørende Forholdene dersteds, og jeg skal nedenfor gengive de Punkter af Beretningen, jeg mener har Interesse i Øjeblikket.

Smyrna har i den senere Tid ikke været udsat for fjendtlige Angreb, og ogsaa i Omegnen har de Allieredes Flaader kun vist meget ringe Aktivitet og kun nu og da bombarderet Fartøjer, der befandt sig langs Kysten, eller beskudt Steder, hvor man mente der var opført Forskandsninger.

Paa den anden Side har de Allierede udvidet den blokerede Strækning af Lilleasiens Kyst. Den 22. August overbragte en engelsk Krydser, der gik ind til Kuluk, den Besked til Vilayetets Guvernør, at Blokaden var udstrakt til hele Kysten fra Castellorizzo [Meyisti, Megisti] i Syd til Dardanellerne i Nord.

Imidlertid – og særlig efter Italiens Krigserklæring til Tyrkiet – fortsætter man med feberagtig Hast Anlægget af Feltbefæstningsværker overalt i Vilayetet. Man er desuden, menes der, i Færd med at forberede den lokale Industris Mobilisering, idet Fabrikker, Motorer etc. er taget i besiddelse af Militærautoriteterne og alt Kobber rekvireret.

Den økonomiske Tilstand i Vilayetet er, paa Grund af Standsningen af Eksporten, yderst slet. I alt er der i dette Aar kun afgaaet 40 Ladninger Figener imod 300 forrige Aar. Guvernøren vil søge at opnaa de Allieredes Tilladelse til Udførsel fra Vilayetet af Figener og andre Sydfrugter med neutrale Skibe, og Konsulen tror at vide, at der er Udsigt til dette Spørgsmaals Ordning.

Provinsen hjemsøges i øvrigt for Tiden af Bander af Desertører, der Brandskatter Befolkningen og saaledes bidrager til at forværre den økonomiske Situation.

Smyrna har ikke været ramt af de i mine Indberetninger omtalte Armenierforfølgelser, der ellers er iværksatte overalt i Lilleasien, fordi Guvernøren, Rahmy Bey [Rahmi bey], der er en meget energisk og uafhængig Mand, som flere Gange har modsat sig Komitéens Ønsker, ikke har villet udføre de af Centralregeringen givne Ordrer desangaaende. Den 3. September er Guvernøren, som Konsulen under samme Dato har indberettet, rejst her til Hovedstaden, sandsynligvis for at drøfte dette Spørgsmaal med Regeringen.

Med den mest udmærkede Højagtelse forbliver jeg, Hr. Minister, Deres ærbødigste

[Wandel]



Copyright © 2006-2024 Matthias Bjørnlund: www.armenocide.net A Documentation of the Armenian Genocide in World War I. All rights reserved