1916-10-31-DK-001
Dansk :: da de en
Home: www.armenocide.net
Link: http://www.armenocide.net/armenocide/ArmGenDE.nsf/$$AllDocs/1916-10-31-DK-001
Source: DK/RA-UM/Udenrigsministeriet, Akter 1909 ff., 3. G.
53, b-akt, Wandel, Carl Ellis 1912-26.

Edition: Danish diplomatic sources
Departure of telegram: 10/31/1916
Embassy/consular serial number: Nr. 44
Last updated: 03/23/2012


Ministerresident i Konstantinopel (Carl Ellis Wandel) til Udenrigsministeren (Erik Scavenius)

Rapport



Nr. 44. Konstantinopel, 31. Oktober 1916. [Til] Hr. Udenrigsminister Erik Scavenius, etc., etc., etc.

Hr. Udenrigsminister,
Rejsen fra Wien hertil gik godt. Skinnevejen er saa vidt jeg kunde se ikke i daarligere Stand end den længe har været, og Togene føres igennem paa ca. 48 Timer.

I Konstantinopel synes der heller ikke at være sket store Forandringer, siden jeg var her sidst; kun er Dyrtiden blevet mere følelig.

Som følge af Blokaden er Priserne paa næsten alle Livsfornødenheder blevet fantastisk dyre, og det ladet til, at de fleste Regeringer har set sig nødsaget til at give deres herværende Missionschefer betydelige Løntillæg.

Den spanske Gesandt har faaet 540 Pund aarligt i personligt Dyrtidstillæg og et lignende Tillæg er blevet tilstaaet de spanske Gesandter i Belgien, Grækenland, Frankrig, Italien, Nederlandene, Norge, Portugal, Rusland, Schweitz, Sverige, Tyskland og Østrig-Ungarn.

Løntillægene, der andrager ca. 25 Procent af Embedsindtægterne, har tilbagevirkende Kraft og beregnes fra 1. Januar 1916.

I det hollandske Gesandtskab siger man, at der fra den herværende tyske Ambassade er blevet skrevet til Berlin, at man anser den herværende svenske Gesandt, Anckarsvärd, for tyskfjendtlig, idet man var bange for, at han skulde komme i Betragtning ved en eventuel Forfremmelse som følge af Grev Taubes Død [Arvid Frederik Taube var svensk gesandt i Berlin].

Ved Modtagelsen igaar i Porten benyttede den tyske Chargé d'Affaires, v. Radowitz [Wilhelm von Radowitz], sig af en Lejlighed, der tilfældigvis tilbød sig, til at gaa forud for den spanske og den svenske Gesandt, hvilket havde til Følge, at Anckarsvärd blev yderst opbragt; han forlangte straks Understatssekretæren i Tale for at protestere, og da denne ikke var til Stede, opfordrede han de tilstedeværende Kolleger til sammen med ham at forlade Ministeriet, efterladende et Visitkort til Udenrigsministeren.

Da Kollegerne tog Tildragelsen mere filosofisk, faldt han imidlertid til Ro og ventede, til Turen igen kom til ham.

Den græske Gesandt [Dimitrios Panas] fortæller, at da Centralmagterne for nylig ventede en græsk Krigserklæring, kom Doyen for Corps Diplomatique, den østrigske Ambassadør Pallavicini, til ham og opfordrede ham indtrængende til at telegrafere til sin Regering og foreholde den det uforsvarlige for Grækenland i at gaa med Ententen, naar der i Tyrkiet lever 41/2 Mill. Grækere.

Ambassadøren vidste med Bestemthed, sagde han, at det, hvis Grækenland erklærede Bulgarien Krig, vilde gaa Grækerne i Tyrkiet endnu værre end det allerede var gaaet Armenierne; ingen vilde i saa Tilfælde være i Stand til at forhindre den tyrkiske Regering i at tage frygtelige Repressalier.

Paa denne Henvendelse siger Gesandten, at han svarede, at det troede han ikke; "der eksisterer ingen tyrkisk Regering", sagde han, og Tyskland og Østrig vilde, formodede han, i intet Tilfælde tillade Ungtyrkerne at lade Grækerne massakrere.

Ingen af de herværende neutrale Missionschefer har Lyst til at varetage de græske Interesser her, hvis den diplomatiske Forbindelse mellem Grækenland og Tyrkiet bliver afbrudt. Den amerikanske Ambassadør [Abram Elkus] arbejder paa at skyde dette Hverv over paa den spanske Gesandt og vice versa.

I Modsætning til den bulgarske Gesandt i Wien der - omend paa en ret vag Maade - sagde mig, at den tyrkiske Udenrigsminister, Halil Bey, havde reusseret [nået sit mål] i Berlin, siger den herværende spanske Gesandt [Julian del Arroyo], at Halil Bey er vendt hjem med uforrettet Sag og at de tyrkisk-tyske Traktater ikke er blevet underskrevne, og at han har Grund til at Tro, at den tyrkiske Regering er meget utilfreds med den tyske Regerings Holdning i denne Sag. Det er i hvert Fald en Kendsgerning, at Halil Bey paa Gennemrejsen fra Berlin hertil kun blev 48 Timer i Wien, skønt det hele Tiden hed sig, at han efter at have bragt Forhandlingerne til endelig Afslutning i Berlin vilde opholde sig nogen Tid i Wien og afslutte lignende Traktater der. Halil Bey har baade i Berlin og Wien modtaget Æresbevisninger, mener min spanske Kollega, men ikke de ønskede Indrømmelser.

Koleraen krævede forleden Dag et Offer i det herværende spanske Gesandtskabs Hus for rumænske Anliggender, hvilket havde til følge, at den tjenstgørende spanske Legationssekretær samt hans Familie og Personale under Politibevogtning blev holdt incommunicable i 6 Dage.

Deres hengivne
C. E. Wandel



Copyright © 2006-2024 Matthias Bjørnlund: www.armenocide.net A Documentation of the Armenian Genocide in World War I. All rights reserved