1917-01-05-DK-001
Dansk :: da de en
Home: www.armenocide.net
Link: http://www.armenocide.net/armenocide/ArmGenDE.nsf/$$AllDocs/1917-01-05-DK-001
Source: DK/RA-UM/Gruppeordnede sager 1909-1945. 139. N. 1, ”Armenien”
Edition: Danish diplomatic sources
Departure of telegram: 01/05/1917
Arrival of telegram: 01/19/1917
Embassy/consular serial number: No. 2/2
Last updated: 04/02/2012


Ministerresident i Konstantinopel (Carl Ellis Wandel) til Udenrigsministeren (Erik Scavenius)

Rapport



No. 2

Legation de Danemark. Konstantinopel, den 5. Januar 1917.

Fortrolig.

Herr Udenrigsminister,

Som indberettet spekulerer den tyrkiske Regering i Tyrkiets Udførsel og i Befolkningens Nød, det ny østrig-ungarske Forbud mod Indførsel af Varer, der kan undværes, kommer derfor meget ubelejligt, medens det af den herværende Befolkning bliver hilst med Tilfredshed.

Forbudet rammer nemlig Regeringens Udførsel af Frugter (Figener, Dadler, Rosiner m.m.), som Befolkningen grundet paa Sukkermangelen her ikke kan undvære, [og] for hvilke Priserne som Følge af Udførselen og det øgede Hjemmeforbrug er steget enormt.

Et lignende Forbud gør sig gældende for saa vidt angaar Silke, der grundet Mangelen paa Beklædningsstoffer i den sidste Tid har været Genstand for en øget Udførsel, samtidig med at de her tilvirkede billige Silkestoffer har faaet en Nødvendighedsartikels Karakter for store Dele af Befolkningen.

I de herværende Dagblade er i Gaar blevet offentliggjort et interessant Cirkulære fra det tyrkiske Indenrigsministerium til Myndighederne i Provinserne.

Det hedder i dette Cirkulære, at Personer "der er kommet til det ottomanske Rige fra de priviligerede Provinser, saasom Ægypten og andre, eller fra Steder, hvor der ikke findes militære Organisationer, ikke er underkastet Værnepligt, medmindre de har fæstet endelig Bopæl i Landet".

Hvad den tyrkiske Regering mener med Udtrykket "de priviligerede Provinser" er endnu ikke oplyst. Hvis den mener Tripolis, Tunis, Ægypten o.s.v., er Cirkulærets Betydning ikke stor, men hvis Bestemmelsen ogsaa gælder saadanne Provinser som for Eksempel Libanon, som Porten, for at imødekomme Stormagternes Ønsker, havde meddelt visse Særrettigheder, som den efter Krigens Udbrud skyndte sig med at ophæve, lægger den i dette Tilfælde mere Maadehold for Dagen i sin Politik end den længe har gjort.

Hans Hellighed den armenisk katolske Patriark [Boghos Bedros/Paul Peter Terzian XIII/13] siger, at ved de sidste af den ungtyrkiske Regering iværksatte Myrderier er 6 armeniske Biskopper blevet dræbt, og da jeg spurgte, om Myndighederne vedbliver, svarede han, at de faa tilbageblevne Armenier er blevet sendt til fjerne Steder, hvor de dør af Nød og Elendighed.

Hans Hellighed tror, at over en Million Armeniere er blevet ombragt af Tyrkerne.

Med den mest udmærkede Højagtelse forbliver jeg, Herr Minister, Deres ærbødige

[Wandel]



Copyright © 2006-2024 Matthias Bjørnlund: www.armenocide.net A Documentation of the Armenian Genocide in World War I. All rights reserved