1918-01-21-DK-001
Dansk :: da de en
Home: www.armenocide.net
Link: http://www.armenocide.net/armenocide/ArmGenDE.nsf/$$AllDocs/1918-01-21-DK-001
Source: DK/RA-UM/Gruppeordnede sager 1909-1945. 139. D. 1., ”Tyrkiet – Indre Forhold,” pakke 2, Jan. 1917-Jan. 1919.
Edition: Danish diplomatic sources
Departure of telegram: 01/21/1918
Arrival of telegram: 02/02/1918
Embassy/consular serial number: No. 11
Last updated: 03/23/2012


Ministerresident i Konstantinopel (Carl Ellis Wandel) til Udenrigsministeren (Erik Scavenius)

Rapport



No. 11
Konstantinopel, den 21. Januar 1918. Fortroligt.

Hr. Udenrigsminister,

I min Depeche af 17.ds. havde jeg den Ære at indberette, at mange tyrkiske Embedsmænd og Politikere af H.H. Talaat Pachas Gruppe, Djambolet Bey, Carace Effendi, Husseïn Djahid Bey og flere andre Komitemedlemmer, i disse Dage er afrejst herfra til Berlin, en Kendsgerning jeg formodede stod i Forbindelse med Nødvendigheden for Tyrkerne af at opnaa tysk Hjælp til Løsning af Ernæringsspørgsmaalet.

En sædvanligvis velunderrettet tyrkisk Bekendt af mig fortæller mig imidlertid i Dag, at Grunden til disse pludselige Afrejser er en anden.

Min Hjemmelsmand tror, det er lykkedes den i mine Indberetninger allerede flere Gange omtalte bekendte Oberst i den tyrkiske Hær, Mustafa Kemal, der for kort Tid siden ledsagede Tronfølgeren til Tyskland, i al Hemmelighed at danne et nyt mod Tyskerne og H.E. Enver Pacha rettet politisk militært-nationalistisk Parti, til hvilket mange højtstaaende Officerer og de fleste af Komiteens og Deputeretkamrets Medlemmer har sluttet sig.

H.H. Talaat Pacha skal i Berlin have faaet Kundskab om denne Nydannelse, der maaske ikke er ham saa fremmed, som det ved første Øjekast kunde se ud til, og han har straks kaldt sine herværende Tilhængere og Tillidsmænd til Berlin til Konference.

Hvorledes det i Virkeligheden forholder sig, ved jeg endnu ikke.

Min Hjemmelsmands Meddelelser er maaske overdrevne eller forhastede, men sikkert er det, at der, siden H.E. Enver Pacha har mistet sin Prestige, allerede er blevet opdaget mange Sammensværgelser mod ham i Hæren, og at det kunde ligge nær at antage, at Parlamentet og Komiteen ikke godvilligt vil votere den mest nødvendige Bevilling til Krigens Fortsættelse, saalænge han er Krigsminister og Vice-Generalissimus, medmindre han da i Mellemtiden faar mere Held med sig i sin Krigsførelse, end han hidtil har haft, thi hans sidste Redegørelse i Deputeretkamret faldt – som i sin Tid indberettet – ikke i god Jord.

H.E. Enver Pachas va banque-Politik har ikke længer noget forførende ved sig for hans Landsmænd, siden de ser de Resultater udeblive, han stillede dem i Udsigt, og efter Manges mening vil han snart have udspillet sin Rolle.

Med den mest udmærkede Højagtelse forbliver jeg, Hr. Minister, Deres ærbødigste
[Wandel]



Copyright © 2006-2024 Matthias Bjørnlund: www.armenocide.net A Documentation of the Armenian Genocide in World War I. All rights reserved