1914-06-19-DK-001
Dansk :: da de en
Home: www.armenocide.net
Link: http://www.armenocide.net/armenocide/armgende.nsf/$$AllDocs/1914-06-19-DK-001
Source: DK/RA-UM/Gruppeordnede sager 1909-1945. 5. L. 15,
”Grækenland-Tyrkiet: Politiske Forhold”. Pakke 1, Juni 1914-31/12 1945

Edition: Danish diplomatic sources
Departure of telegram: 06/19/1914
Arrival of telegram: 06/24/1914
Embassy/consular serial number: No. 26
Last updated: 03/23/2012


Ministerresident i Konstantinopel (Carl Ellis Wandel) til Udenrigsministeren (Erik Scavenius)

Rapport



No. 26

Konstantinopel 19. Juni 1914, Nr. 26.

Fortrolig.

Forholdet mellem Tyrkiet og Grækenland.

Ges. Nr. 10 af 8. Juni 1914.

De i Gesandtskabets ovenciterede Indberetning omtalte Begivenheder, der foranledigede det herværende økumeniske Patriarkat til at lade alle ortodokse Kirker og Skoler i Tyrkiet lukke, har hidført et saa spændt Forhold mellem Regeringerne i Athen og Konstantinopel, at man frygter, at en Afbrydelse af den diplomatiske Forbindelse mellem Grækenland og Tyrkiet er nær forestaaende.

Den herværende græske Gesandt skal den 12te i Porten have overrakt en Note, i hvilken den græske Regering fordrer, at de græske Flygtninge, der befinder sig ved Kysterne af Lilleasien, skal føres tilbage til deres Landsbyer, have deres Ejendomme tilbagegivet og deres Tab erstattet samt tilføjer, at den fralægger sig alt Ansvar for Følgerne af fortsatte Overgreb, der maatte blive udøvet mod den græske Befolkning i det tyrkiske Rige.

Den tyrkiske Regerings Svar paa denne Note er blevet overrakt i Dag, og skønt Teksten hemmeligholdes, og det er blevet forbudt Pressen at omtale den, forlyder det, at den er holdt i en ret afvisende Tone.

Det forlyder, at den tyrkiske Regering i sit Svar hævder, at den i Tyrkiet bosatte Befolknings Velfærd ligger den alvorlig paa Sinde, og at den er betænkt paa energisk at beskytte den mod Overgreb med alle til Raadighed staaende Midler, men at den samtidig bestemt maa erklære, at den ikke kan finde sig i, at den græske Regering saaledes ukaldet blander sig i Tyrkiets indre Anliggender.

Hvis dette Svar ikke gør et altfor ugunstigt Indtryk i Athen, er der maaske endnu Haab om, at Freden foreløbig kan forsvares, men det maa dog siges, at den almindelige Opfattelse her er den, at Situationen er meget alvorlig.

Den herværende østrigske Ambassadør, med hvem jeg i Dag havde en Samtale, udtalte uforbeholdent, at han ansaa en Krig for næsten uundgaaelig, da det for Grækenland gjaldt om at faa Øspørgsmaalet afgjort medens det endnu har Overmagten til Søs, og Partiet jo vilde være tabt for Grækerne den Dag, Tyrkiet kom i Besiddelse af de for nylig købte Dreadnoughts.

Den græske Regerings ivrige Omsorg for den i Lilleasien bosatte græske Befolknings Velfærd er aabenbart kun et Paaskud, thi det er indlysende, at denne Befolkning vil blive værre stedt end nogensinde før, den Dag Krigen udbryder.

Hvorledes Fjendtlighederne vil komme til at forløbe, hvis Krigen bryder ud nu, er ikke let at se, thi da Tyrkiet og Grækenland ikke har nogen fælles Grænse, vil Hærene kun kunne støde sammen, hvis Bulgarien ikke forbliver neutral, og denne Mulighed synes man for Tiden ikke at regne med.

Den østrigske Ambassadør mente, at man maatte kunne gaa ud fra, at Bulgarien, der har Rumænien i Ryggen, vil holde sig neutralt, men han tilføjede, at man jo aldrig kunne vide, hvad der kunde ske, naar Lidenskaberne og Ærgerrigheden først blev slupne løs.

Hvad angaar Muligheden af en græsk Landgang, da mener flere herværende højtstaaende tyske Stabsofficerer, med hvem jeg hyppigt taler, at den ikke er mulig, saa Fjendtlighederne maa vel i Begyndelsen indskrænke sig til nogle græske Flaadedemonstrationer.

Den tyrkiske Flaade skal, efter hvad Hr. Franz von Jessen, der har opholdt sig her som Korrespondent for "Le Temps", meddeler mig, ikke være Kampdygtig.

Hr. von Jessen forsikrer, at han har overtydet sig om, at de to Panserskibe, Tyrkiet før den sidste Krig købte af Tyskland, henligger i delvis desarmeret Stand, og at han fra sikker Kilde ved, at Krydseren "Hamidje" ligger i Smyrna for at faa sine Kedler repareret.

C. E. Wandel.



Copyright © 2006-2024 Matthias Bjørnlund: www.armenocide.net A Documentation of the Armenian Genocide in World War I. All rights reserved