1916-06-24-DK-001
Dansk :: da de en
Home: www.armenocide.net
Link: http://www.armenocide.net/armenocide/armgende.nsf/$$AllDocs/1916-06-24-DK-001
Source: DK/RA-UM/Gruppeordnede sager 1909-1945. 139. D. 1, ”Tyrkiet - Indre Forhold”. Pakke 1, til 31 Dec. 1916
Edition: Danish diplomatic sources
Departure of telegram: 06/24/1916
Embassy/consular serial number: Nr. 127
Last updated: 04/01/2012


Ministerresident i Konstantinopel (Carl Ellis Wandel) til Udenrigsministeren (Erik Scavenius

Rapport



Nr. 127
Konstantinopel, 24. Juni 1916.

Fortrolig.

Hr. Udenrigsminister,

De i mine tidligere Indberetninger omtalte Arrestationer, Deportationer og Henrettelser af arabiske Notabler og Maroniter i Syrien synes at antage større Proportioner, og Regeringen har nu indstævnet en Mængde kendte Personer fra Libanon, Homs [Hims], Damaskus, Beirut, Baalbek, Zahla [Zahleh], Hibrain [Houran?], Aleppo o.s.v., der er anklaget for at tilhøre hemmelige Selskaber, hvis Formaal det er at løsrive visse Dele af Riget fra det tyrkiske Herredømme, til inden 10 Dage at give Møde for Retten.

Blandt de exilerede Personer og Familier fra Libanon er Guvernøren i Batrum, Præsidenten for Kassationsretten, en Broder til den maronitiske Patriark, Præsidenten for Libanons administrative Raad og en Del Journalister.

Fra Beirut er ca. 50 Familier blevet deporteret bl. hvilke den maronitiske Ærkebiskop, Monseigneur Chibli, den græske Ærkebiskops Vikar, Melkita, samt 2 Medlemmer af de kendte maronitiske Familier, Matteo og Gamarha; endvidere Drogmanen [dragoman; tolk] ved det franske Konsulat, Felippo-el-Khazen [Sheikh Phillippe el Khazen] og hans Broder Ferid-el-Khazen [Sheikh Farid el Khazen], der er pavelig Kammerherre og en kendt Forfatter.

Da den herværende apostoliske Delegerede, Monseigneur [Angelo Maria] Dolci, forleden Dag protesterede i Udenrigsministeriet mod disse Forholdsregler, svarede Udenrigsministeren [Halil Bey] først, at Meddelelserne var urigtige, og først da den Delegerede godtgjorde, at der ingen Tvivl kunde være om deres Rigtighed, undrede Ministeren sig over, at de var sivet ud, og lovede at tale om Sagen med sine Kolleger.

Kristenforfølgelserne i Libanon vil dog næppe derfor ophøre og det kan i Øjeblikket næppe ventes, at nogen Intervention vil formaa Regeringen til at ændre sin Politik.

Med den mest udmærkede Højagtelse forbliver jeg, Hr. Minister, Deres ærbødigste
[Wandel]



Copyright © 2006-2024 Matthias Bjørnlund: www.armenocide.net A Documentation of the Armenian Genocide in World War I. All rights reserved