1916-12-18-DK-001
Dansk :: da de en
Home: www.armenocide.net
Link: http://www.armenocide.net/armenocide/armgende.nsf/$$AllDocs/1916-12-18-DK-001
Source: DK/RA-UM/Gruppeordnede sager 1909-1945. 139. D. 1, ”Tyrkiet - Indre Forhold”. Pakke 1, til 31 Dec. 1916
Edition: Danish diplomatic sources
Departure of telegram: 12/18/1916
Arrival of telegram: 12/28/1916
Embassy/consular serial number: Nr. 176
Last updated: 04/03/2012


Ministerresident i Konstantinopel (Carl Ellis Wandel) til Udenrigsministeren (Erik Scavenius)

Rapport



Nr. 176
Konstantinopel, 18. December 1916.

Fortrolig.

Hr. Udenrigsminister,

Vi modtager stadig ingen Parlamentsreferater, men efter hvad jeg hører har Opponenterne i Senatet ikke taget til Orde siden Mødet den 7.ds.. Maaske er de kommet i Tanker om, at der ikke er langt fra Kapitolet til den tarpejiske Klippe.

Den Øverstkommanderende i Syrien, honorær Marineminister Djemal Pacha [Ahmed Cemal Pasha], om hvis Ankomst jeg allerede har indberettet, siger mig idag, at han paa Fredag vender tilbage til sin Post i Damaskus, og det vil han rimeligvis ogsaa gøre, hvis Ententen afslaar Tyrkiets Fredstilbud.

Pachaen kom hertil, da Forhandlingerne om Affattelsen af Fredstilbudet begyndte mellem Centralmagterne og Tyrkiet, og Rygterne satte straks hans Nærværelse i Forbindelse med en eventuel Forandring af Regeringens Sammensætning, der maaske ogsaa vil blive nødvendig i Tilfælde af Fredsforhandlinger.

Djemal Pacha, der er en opgaaende Stjerne, er hvad Alder, Energi og Ærgerrighed angaar fuldt ud Enver Pacha jævnbyrdig, og da han desuden er ikke saa lidt af en Statsmand og Politiker, har man allerede længe tænkt sig her, at han vil komme til Magten, hvis Enver Pacha og det tyske Parti faar Modgang.

Hvis Ententen overhovedet vil forhandle med den ungtyrkiske Regering er det ogsaa mere sandsynligt, at de vil indlade sig med Djemal Pacha og Djavid Bey [Mehmet Cavit Bey]end med Enver Pacha og Talaat Pacha, som de har gjort personligt ansvarlige.

Djemal Pacha, der kort før Krigen var paa Besøg i Frankrig, hvor han blev meget hædret, har lige saa lidt som Djavid Bey ved at forblive i Ministeriet villet godkende det Afhængighedsforhold, i hvilket det er traadt til Tyskland, og han foretrak, da Krigen begyndte, at forlade Hovedstaden og overtage Kommandoen over den IV Armé i Syrien, hvor han siden har været næsten Eneraadende.

Som det fremgaar af mange Tildragelser, jeg allerede har indberettet, synes Djemal Pacha at være en stor Despot, men han er dog mere afholdt i Hæren end Enver Pacha, og den Rest af Uafhængighed, Tyrkiet endnu har tilbage, skyldes for en stor Del ham. Hvor hans Herredømme begynder, ved Adana, hører den tyske Indflydelse op. Han holder i sin Hær stræng Justits over de tyske Officerer, hvad der gør ham populær og hvad der ikke er saa let for Enver Pacha.

At Djemal Pacha ikke vil indtræde som nominel Storvezir - saaledes som Prins Said Halim Pacha - i et Ministerium, i hvilket Enver Pacha og Talaat Bey har Magten, er givet. For ham og Enver Pacha er der næppe Plads i det samme Ministerium, og det er endog tvivlsomt, om han vil kunne samarbejde med Talaat Bey, skønt denne sidste, der vel nok er Landets betydeligste Politiker, sandsynligvis i et givet Tilfælde gerne tilsyneladende vilde effacere sig til Fordel for Djemal, ligesom han hidtil har gjort det for Enver, indtil hans egen Tid kommer.

Jeg skal i denne Forbindelse mindes, at der under Krigen flere Gange har gaaet Rygter om, at Djemal Pacha, der af mange Grunde anses for at være en Ven af Ententen, som tidligere Indberettet forhandlede paa egen Haand med England og Frankrig, og at han endog en Gang blev mistænkt her for at ville slutte Separatfred for Syrien, Libanon, Palæstina m.m., men at han ikke havde vanskeligt ved at godtgøre, at den Mistanke, man nærede til ham, var ugrundet og at hans Patriotisme og Loyalitet stod til Troende.

Med den mest udmærkede Højagtelse forbliver jeg, Hr. Minister, Deres ærbødigste
[Wandel]



Copyright © 2006-2024 Matthias Bjørnlund: www.armenocide.net A Documentation of the Armenian Genocide in World War I. All rights reserved