1918-10-15-DK-001
Dansk :: da de en
Home: www.armenocide.net
Link: http://www.armenocide.net/armenocide/armgende.nsf/$$AllDocs/1918-10-15-DK-001
Source: DK/RA-UM/Gruppeordnede sager 1909-1945. 139. D. 1, ”Tyrkiet - Indre Forhold”. Pakke 2, fra Jan. 1917 – 1. Jan. 1919
Edition: Danish diplomatic sources
Departure of telegram: 10/15/1918
Embassy/consular serial number:
Last updated: 04/01/2012


Ministerresident i Konstantinopel (Carl Ellis Wandel) til Udenrigsministeren (Erik Scavenius)

Telegram



Telegram fra Pera d. 15. Oktober 1918.

Den kristne Befolkning i Konstantinopel frygter Uroligheder, saafremt Spørgsmaal vedrørende Tyrkiets Fremtid bliver diskuteret paa en for Tyrkerne ubehagelig Maade, førend Magterne kan udøve virksom Kontrol her. Den tyske Ambassadør siger, at han regner med Muligheden af saadanne Uroligheder, og at det især er af Hensyn til denne Mulighed, at tyske Tropper er blevet landsat her. Han siger ogsaa, at hvis disse Tropper ved en eventuel Demobilisering bliver tilbagekaldt, vil der kunne hengaa en Tid, før det bliver muligt for Magterne at kontrollere Tilstanden her.

Da Situationen svarer til Stillingen her i 1912, henstiller jeg til Hr. Udenrigsministeren at henlede Stormagternes øjeblikkelige Opmærksomhed paa Nødvendigheden, set fra et humanitært Standpunkt, af at udvise den største Forsigtighed for at forhindre, at foruroligende Bestemmelser eller Bekendtgørelser ophidser visse tyrkiske Befolkningslag. Den bedste Maade at forhindre Urolighed paa vil maaske være at udsætte al Diskussion vedrørende det orientalske Spørgsmaal, indtil det atter bliver muligt at kontrollere Forholdet her.

Min hollandske, spanske og svenske Kolleger har afsendt lignende Telegrammer til deres Regeringer.
I Fortrolighed tilføjes, at jeg frygter, at et saadant Skridt let vil kunne blive misforstaaet af visse Kredse i Ententelandene og opfattes som inspireret fra tysk Side af politiske Grunde, men at jeg alligevel mener at burde deltage deri af de anførte Grunde.
Wandel.




Copyright © 2006-2024 Matthias Bjørnlund: www.armenocide.net A Documentation of the Armenian Genocide in World War I. All rights reserved