1915-04-30-DE-002
Türk :: de en tr
Home: www.armenocide.net
Link: http://www.armenocide.net/armenocide/armgende.nsf/$$AllDocs/1915-04-30-DE-002
Source: DE/PA-AA/R14085
Publication: DuA Dok. 038
Central register: 1915-A-15363
Edition: Ermeni Soykırımı 1915/16
Date of entry in central register: 05/07/1915 a.m.
Last updated: 04/22/2012


İstanbul Büyükelçisi‘nden (Wangenheim) İmparatorluk Şansölyesi’ne (Bethmann Hollweg)

Rapor



No. 267

Pera, 30 Nisan 1915

Bu ayın 25’inde cumartesiyi pazara bağlayan gece ve 26’sında pazarı pazartesine bağlayan gece burada birçok Ermeni tutuklandı. Değişik toplumsal tabakalardan 500 kişi, doktorlar, gazeteciler, yazarlar, din adamları ve birkaç milletvekili yakalandı. Yakalanan kişilerin çoğunun üye olduğu Taşnak Partisinin yayın organı olan Azadamart adlı gazetenin bürosu mühürlendi. Yakalananların birçoğu birkaç gün içinde Küçük Asya’nın içlerine gönderildi.

Bu tedbirlerin nedeni konusunda halk arasında kontrol altına alınamayan söylentiler dolaşmakta. Bu söylentilerden birisine göre, Ermenilerin evlerinde ve kiliselerinde patlayıcı maddeler, bombalar ve silahlar bulunmuş ve Ermeniler (ayın 27’sinde yapılacak) Tahta Çıkış şenlikleri nedeniyle Babıali ve diğer resmi binalara saldırı hazırlıkları içindeymişler.

Ermeni Patriği, Başvezir ve İçişleri Bakanına tutuklamaların nedenini sorduğunda, Ermeni halkının siyasi partiler içinde örgütlenmesinin şu sıralarda bazı etkin kişiler tarafından kamuoyunun huzurunu bozmak amacıyla kullanılabileceği ve devletin huzurunu bozmamak için bunu önlemek amacıyla ileri gelen kişilerin başşehirden uzaklaştırıldığı cevabını aldı.

İçişleri Bakanı Baş Tercümana şunları anlattı:

Hükümet, her dini cemaatin kendisine göre “siyaset” yapmasını, özellikle siyasi örgütler kurmasını engelleme kararında. Bundan sonra Türkiye’de sadece Osmanlı siyaseti yapılacak. Buradaki Ermeniler arasında siyasi olarak güvenilmeyecek kişiler de bulunmakta imiş; bunlar tabi ki ilk önce kulüp ve yazı kurulu üyeleri arasında aranmalı imiş. Savaşın kötü bir gidişat kazanması halinde, bu unsurların huzursuzluk çıkarmak isteyecekleri endişesi inkâr edilemezmiş. Şüpheli kişilerin başşehirden uzaklaştırmak için uygun bir zamandır. Gönderilenler arasında elbette kesinlikle suçsuz kişiler de bulunmaktaymış. Hükümet bunu inkar etmiyormuş ve kendisi – Talat – kendi girişimi ile ve herhangi bir müdahalede bulunmayı gerektirmeksizin bu kişilere geri dönme izni verecekmiş.

Tahta Çıkış gününde darbe yapılacağına ilişkin kanıtlar bulunduğu yolundaki söylentiyi Talat Bey yalanladı.

Van’daki olaylar ve bugünlerde Rusların Boğazlara, Fransız ve İngilizlerin Çanakkale’ye saldırısı, hükümetin kararı üzerinde etki yapmamış olamaz.


Wangenheim



Copyright © 1995-2024 Wolfgang & Sigrid Gust (Ed.): www.armenocide.net A Documentation of the Armenian Genocide in World War I. All rights reserved